Monday, March 1, 2010

ေအာ႔လစ္ဗ္(Olive)



2009, October လရဲ႕တနဂၤေႏြေန႔ေလးတေန႕မွာ က်မတို႕ဆိုင္က အလုပ္သမားေတြ စုၿပီး သူေဌးရဲ႕ယာေတာထဲမွာ ေအာ႔လစ္ဗ္(Olive)သြားခူးႀကတုန္းက ရိုက္ထားတဲ႔ပံုေလးေတြပါ..။ေဆြစဥ္မ်ိဳးဆက္ ေတာင္ယာလုပ္ငန္းနဲ႔ အသက္ေမြးလာခဲ႔တဲ႔ စားေသာက္ဆိုင္(၅)ဆိုင္ပိုင္ရွင္ ၿဖစ္တဲ႔ က်မရဲ႕သူေဌးဟာ သူ႕ရဲ႕ယာေတာကိုမစြန္႔လႊတ္ႏိုင္ပဲ သူဝါသနာပါရာ စိုက္ပ်ိဳးေရးအလုပ္ကို သူ႕ရဲ႕အားလပ္ရက္မ်ားမွာ အပန္းေၿဖရင္း သီးပင္ စားပင္မ်ားကို စိုက္ပ်ိဳးလွ်က္ရွိပါတယ္။

သူပိုင္ဆိုင္ေသာ စားေသာက္ဆိုင္(၅)ဆိုင္ကို ကၽြမ္းက်င္စြာ ဦးစီးလုပ္ကိုင္ရင္း စိတ္ပင္ပမ္း၊လူပင္ပမ္းၿဖစ္လာတဲ႔အခါမ်ိဳးမွာ ယာေတာထဲကိုသြားၿပီးအနားယူတတ္ပါတယ္။ သူစိုက္ပ်ိဳးထားသည္႔ အပင္မ်ားကေတာ႔ ပန္းသီးပင္၊ ေရွာက္သီးပင္၊ စပ်စ္ပင္ႏွင္႔ ေအာ႔လစ္ဗ္(Olive) ပင္တို႕ပဲၿဖစ္ပါတယ္။
“(၁)ရက္ေပ်ာ္ခ်င္လွ်င္ အရက္ေသာက္
(၁)ႏွစ္ေပ်ာ္ခ်င္လွ်င္ မိန္းမယူ
(၁)သက္လံုးေပ်ာ္ခ်င္လွ်င္ သစ္ပင္စိုက္” ဆိုတဲ႔စကား ....အရ သူဝါသနာပါရာ စိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းအတြက္ သူ႕ရဲ႕ကိုယ္ပိုင္အခ်ိန္မ်ားထဲမွ အခ်ိန္တခ်ိဳ႕ကို စိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ငန္းအတြက္ ေဝမွ်အခ်ိန္ကုန္ေစရင္း ေအာ႔လစ္ဗ္ (Olive)သီးမ်ားမွ ထြက္ရွိေသာ ေအာ႔လစ္ဗ္ဆီကို သူ၏ စားေသာက္ဆိုင္တြင္ အသံုးၿပဳရန္ ၿခံထြက္ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို ဝန္ထမ္းမ်ား၏ အကူညီၿဖင္႔ ႏွစ္စဥ္ခူးယူေလ႔ရွိသည္႕ အစဥ္အလာအရ က်မအပါအဝင္ ဆိုင္မွဝန္ထမ္း(၂၀)ဟာ သူ၏ ယာေတာထဲမွာ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို ခူးယူရင္း ရခဲ႔တဲ႔ ဗဟုသုတမ်ားကေတာ႔....

(၁)ႏွစ္မွာ (၁)ႀကိမ္သာသီးေသာ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို စက္တင္ဘာ လလယ္မွ ေအာက္တိုဘာ လကုန္ပိုင္းအတြင္း ရင္႔မွည္႕ခ်ိန္ကိုႀကည္႔ၿပီး ခူးယူရသည္။ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးကို အႀကမ္းအားၿဖင္႔ အမဲသီး ႏွင္႔ အစိမ္းသီးအၿဖစ္ (၂)မ်ိဳးခြဲၿခားထားသည္။ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးအမဲေရာင္(Black Olive)မွ ထုတ္လုပ္ေသာ ေအာ႔လစ္ဗ္ဆီကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သုတ္စားရာတြင္အသံုးၿပဳေလ႔ရွိၿပီး ၊ ေအာ႔လစ္ဗ္သီး အစိမ္းေရာင္(White Olive)မွ ထုတ္လုပ္ေသာ ေအာ႔လစ္ဗ္ဆီကို ဟင္းခ်က္ရာတြင္၎၊ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား သုတ္စားရာတြင္၎၊ အသံုးၿပဳႏိုင္သည္။
ေအာ႔လစ္ဗ္သီးကို ဆီအၿဖစ္၎၊ အရံဟင္း(တို႕စရာ ကဲ႔သို႕ အခ်ဥ္၊ အငံ ပံုစံ) အၿဖစ္၎၊ ေပါင္မုန္႔အတြင္းထည္႔၍ “ေအာ႔လစ္ဗ္ ေပါင္မုန္႔”အၿဖစ္၎၊မ်က္ႏွာႏွင္႔ ကိုယ္လိမ္းအလွဆီ(Cream)အၿဖစ္၎၊ ေရေမႊးအၿဖစ္၎(ဂရိ ႏိုင္ငံတြင္ စမ္းသပ္ထုတ္လုပ္ေနၿပီၿဖစ္သည္)၊ အသံုးၿပဳႏိုင္သည္။
ေအာ႔လစ္ဗ္သီးကို စားသံုးၿခင္းၿဖင္႔ ႏွလံုးေသြးေႀကာႏွင္႔ ပတ္သက္သည္႔ေရာဂါမ်ား၊ အစာအိမ္တြင္းၿဖစ္ပြားသည္႔ ေရာဂါေဘးမွ ကင္းေဝးေစသည္႔အၿပင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ႔ခ်ၿခင္း(Diet)လုပ္ၿခင္းကိုလည္း အေထာက္အကူၿပဳသည္။ ဆီစိမ္ထားေသာ ေအာ႔လစ္သီး၏ အရသာမွာ လၻက္အသား၏ အရသာကဲ႔သို႕ ဖန္ခါးအရသာၿဖစ္သည္။
[Image] အမဲေရာင္ ေအာ႔လစ္သီးမ်ား(Black Olive)ေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို ခူးယူရာတြင္ အပင္ၿမင္႔ပါက အပင္၏ ေအာက္ေၿခတြင္ ဖုေယာင္းပုဆိုးကဲ႔သို႕ အခင္းမ်ားကိုခင္းထားၿပီး ခက္ရင္းကဲ႔သို႕ေသာ ခြေပါက္တူးရွည္မ်ားၿဖင္႔ အသီးမ်ားကို အပင္ေပၚမွ ၿခစ္ခ်၍ေသာ္၎၊ ေမာ္တာတပ္ထားေသာ စက္ဒလက္ငယ္မ်ားၿဖင္႔ ေဝွ႕ယမ္းေၿခြခ်၍ ေသာ္၎၊ အပင္၏ အကိုင္းအခက္မ်ားကို ခုတ္ၿပီး ေၿမၿပင္ေပၚသို႕ေရာက္မွ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးတလံုးစီကို ေၿခြ၍ေသာ္၎၊ အပင္ပုေလးမ်ားမွအသီးမ်ားကို လူအားသံုး၍ တလံုးစီခူးၿပီး လြယ္ထားေသာလြယ္အိတ္ထဲသို႕ထည္႔၍ေသာ္၎၊ နည္းအမ်ိဳးမ်ိဳးၿဖင္႔ ခူးယူႀကရသည္။

ထိုမွတဆင္႔ ေၿခြၿပီးသားေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို ေသတၱာမ်ားၿဖင္႔ထည္႔ၿပီး ဆီႀကိတ္စက္ရံုသို႕ပို႕ရသည္၊ စက္ရံုမွ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို သန္႔စင္ၿပီး ေအာ႔လစ္ဗ္ဆီ ရသည္အထိ (၂၄)နာရီအတြင္း အဆင္႔ဆင္႔ႀကိတ္ခြဲၿပီး ပံုးမ်ားၿဖင္႔ထည္႔ကာ ၿပန္လည္အပ္ႏွံေပးသည္။
ထိုေအာ႔လစ္ဗ္ဆီမ်ားကို (၂)ပတ္ႀကာေအာင္ အနည္ထိုင္ေစၿပီး စတင္အသံုးၿပဳႏိုင္ၿပီၿဖစ္သည္။
[Image]
အဲဒီေန႔က က်မတို႕ဝန္ထမ္းမ်ားအားလံုး နံက္ ၈နာရီမွ ညေန၆နာရီအထိ (ထမင္းစားခ်ိန္မွအပ) ေအာ႔လစ္ဗ္သီးမ်ားကို ခူးယူၿပီး စိတ္အပန္းေၿဖခဲ႔သည္႕ ေန႔ေလးအၿဖစ္ တင္ၿပရင္း .....ေအာ႔လစ္ဗ္(Olive)သီးအေႀကာင္းကို က်မသိသေလာက္ ေဝငွလိုက္ရပါသည္။

11 comments:

kiki said...

Olive အဆီ နဲ့ အသီး ေတြရဲ ့ အသံုးဝင္ပံုေတြက အမ်ားသားရယ္ ေနာ္ ....ဗဟုသုတ ရပါတယ္။
ျခံထဲမွာ စိုက္ပ်ိဳးေရးလုပ္ရတာ က်န္းမာေရးလည္း ညီညြတ္တာေပါ့ ။ ရာသီဥတုၾကည့္ရတာ ေျခာက္ေသြ ့ ေနပံုပဲေနာ္ ။..အေပၚဆံုးတပံုၾကည့္ရတာ စစခ်င္းေတာ့ ဘာမွန္းမသိ .. ေနာက္မွ ခါးကုန္းျပီး အပင္ႏွဳတ္ေနတ့ဲလူတေယာက္ ကိုးးး

ဂ်ဴနို said...

ေကာင္းလိုက္တာ။ ဒီလို အခင္းထဲ ေရာက္ဖူးခ်င္တာ။
olive ကို ဆီေတာ့ မႀကိဳက္ဘူး။ အသီးေတာ့ ႀကိဳက္တယ္။


မအယ္

ကိုေဇာ္ said...

ဗဟုသုတ ရတယ္ ညီမေရ..
ေနာက္လည္း ဒီလိုေလးေတြ ေဖာ္ျပေပးကြာ...
အကိုတို႕ကေတာ႔ ဘယ္မွ မထြက္ျဖစ္ဘူး..
ပ်င္းေနတာနဲ႔ အိမ္တြင္းပဲ ပုန္းေနတာ...

ေပ်ာ္ရႊင္ပါေစ
ကိုေဇာ္

ရီမိုးျပည္ ့ said...

မေရ...
ဗဟုသုတ လာယူသြားတယ္။ ဒီလိုေဝမွ်ေပးတာ ေက်းဇူးပါ

သဒ said...

မနတ္သမီးေရ...
မေရာက္ဖူးတဲ့ေနရာေလးကိုကိုယ္တိုင္ေရာက္ေနသလိုခံစားရပါတယ္။
က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ၿပီး ဆႏၵေတြျပည့္၀ပါေစ။
ခင္တဲ့
သဒၶါ

ေရႊရတုမွတ္တမ္း said...

olive အသီးေရာ ဆီေရာသေဘာက်တယ္..
နတ္သမီးေလးေနေကာင္းရဲ့လား၊ ဘေက်ာက္ေတာ့ အလုပ္မ်ားေနလို႔ ..သတိရပါတယ္

ေခ်ာ (အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ဖတ္ရတာ ေပ်ာ္စရာၾကီး
သံလြင္ဆီက ဆံပင္အတြက္လဲ ေကာင္းတယ္ ဆံပင္သန္တယ္တဲ႔..
ျပီးေတာ႕ေလ.. ကိုယ္၀န္သည္ေတြ ကိုယ္၀န္ ေဆာင္တဲ႕အခါ ဗိုက္ေၾကာမျပတ္ေအာင္ သံလြင္ဆီ ေန႕တိုင္းလူးေပးရတယ္လို႕ ၾကားဖူးတယ္..
အစ္မလဲ အဲလို သစ္ပင္စိုက္ရတာ အသီးအႏွံခုူးရတာ အရမ္းေပ်ာ္တယ္..
နတ္သမီးေရးထားတာ ဖတ္ျပီး ကိုယ္ေရာက္သြားသလို ခံစားလိုက္ရတယ္... :)

မိုးေငြ႔...... said...

ေအာက္ဆံုးကပံုက သံလြင္သီးကို ဘယ္လိုလုပ္ထားတာလဲ စားခ်င္စရာပဲ..။ျပီးေတာ့ အဲဒီယာခင္းထဲကို လာလည္ခ်င္တယ္...။

ခင္မင္စြာျဖင့္
မိုးေငြ႔

အျဖဴေရာင္နတ္သမီး said...

အဲဒါ ဆားစိမ္ထားတဲ႔ ေအာ႔လစ္ဗ္သီးေတြေလ..မမိုးရဲ႕...
ဆားစိမ္ၿပီးသား ေအာ႔လစ္ဗ္သီးေတြကို ေအာ႔လစ္ဗ္ဆီနဲ႔ၿပန္ႏွပ္ထားတာ...
ငရုပ္သီးပြ၊ မုန္လာဥနီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊တို႕နဲ႔ပါ ေရာထားတာ..
ၿမန္မာၿပည္က သနပ္စံု လိုမ်ိဳးအရသာၿဖစ္သြားတာေပါ႔...

ေမာင္ဘႀကိဳင္ said...

စားခ်င္လာတယ္ သြားရည္ေတာက္ေတာက္က်ခ်င္လာတယ္ ဂလုဂလုနဲ႔ လည္ေခ်ာင္းထဲက အသံေတြထြက္ခ်င္လာတယ္
ေက်းဇူးဗ်ာ မသိေသးတာေတြသိရလုိ႔

ဒ႑ာရီ said...

Olive ရဲ႕ အသံုး၀င္ပံုကို ေလ့လာဖူးတယ္ နမ္း... Olive နဲ႔လုပ္ထားတဲ့ လိုးရွင္းက တကယ့္ကို အသားအရည္အတြက္ ေကာင္းတယ္။

ခင္မင္ေလးစားလွ်က္

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by White Angel | Bloggerized by White Angel - Myanmar Blogger | Myanmar Blogger