Friday, June 17, 2011

က်မရဲ႕ေဆြစင္မ်ိဳးဆက္“ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္”




အလုပ္ေတြမအားလပ္တဲ့ၾကားက က်မရဲ႕အိမ္ေလးကို လာလည္ၾကတဲ႔ သူငယ္ခ်င္းတို႕အတြက္ က်မရဲ႕လက္ရာ “ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္” ဟင္းနဲ႕ ဧည္႕ခံဖို႔စဥ္းစားမိတယ္။

“ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္” ဆိုတဲ႔ နာမည္ေလးက သူငယ္ခ်င္းတို႕အတြက္ အဆန္းအျပားမ်ား ျဖစ္ေနမလားပဲ..
က်မရွင္းျပမယ္ေနာ္..
ဖခင္ျမန္မာ၊ မိခင္ျမန္မာ၊ ဗုဒၶဘာသာလူမ်ိဳးမိဘ(၂)ပါးမွ ေမြးဖြားလာတဲ႔ ၿမန္မာဗုဒၶဘာသာစစ္စစ္ အမ်ိဳးသမီးတေယာက္္ျဖစ္တဲ႔ က်မကို က်မရဲ႕ေမေမက ဟင္းခ်က္နည္းအားလံုးကို လက္ထပ္ၿပီး သင္ၾကားေပးခဲ႔ပါတယ္။ (အိမ္ေထာင္ရွင္ပီသတဲ႔ မိခင္တိုင္းဟာ မိမိတို႕ရဲ႕ သမီးမိန္းခေလးတိုင္းကို ဟင္းခ်က္နည္းေတာ႔ လက္ထပ္ၿပီး သင္ေပးေလ႔ရွိႀကပါတယ္)။
ျမန္မာဗုဒၶဘာသာဝင္တိုင္းဟာ မိမိတို႕၏ ေနအိမ္တြင္လည္းေကာင္း၊ မိမိတို႕ ကိုးကြယ္ရာ ဘုရားေက်ာင္းကန္မ်ားတြင္ေသာ္လည္းေကာင္း၊ အလွဴအတန္းမ်ားကို မၾကာခန ျပဳလုပ္ရင္း ရဟန္း သံဃာေတာ္မ်ားကို ပင္႔ဖိတ္ၿပီး ဆြမ္းကပ္လွဴဒါန္းေလ႔ရွိၾကပါတယ္။

အဲဒီလိုလွဴဒါန္းသည့္အခါတိုင္း က်မရဲ႕မိဘမ်ားအပါအဝင္ ေဆြမ်ိဳးမိသားစုတိုင္း ခ်က္ေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းကေတာ့ ဆီၿပန္ၿပီး မာဆလာနံ႕သင္းသင္းေလးနဲ႕ အရသာရွိလွတဲ႔ “ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္” ဟင္းပြဲေလးပဲျဖစ္ပါတယ္။

“ဆြမ္း” ကပ္လွဴတယ္ ဆိုကတည္းက ရက္ေရာစြာ သဒၶါတရားထက္သန္စြာလွဴဒါန္းျခင္းျဖစ္လို႔ ေကာင္းေပ့ ညြန္႔ေပ့ ဆိုတဲ႔ ပစၥည္းမ်ားနဲ႕ ခ်က္ျပဳတ္ထားျခင္းျဖစ္သည့္အတြက္ သာမန္ၾကက္သားဆီျပန္ဟင္း ဆိုတဲ႔ အမည္ႏွင့္ အဓိပၸါယ္ခ်င္း ကြဲျပားသလို အရသာခ်င္းလည္းကြာပါလိမ္႔မယ္၊ (ဟုတ္ မဟုတ္ ဆိုတာကေတာ႔ က်မဆီကို တကယ္လာလည္တဲ႔အခါ က်ရင္ ျမည္းၾကည့္ေပါ႔ေနာ္)။

ၿပီးေတာ႔ က်မရဲ႕ေဆြမ်ိဳး(အမ်ိဳး)မွန္ရင္ ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္ ဟင္းကို ခ်က္တတ္ၾကပါတယ္။
ေဆြစဥ္ မ်ိဳးဆက္ လက္ဆင္႔ကမ္းအေမြ ဟင္းခ်က္နည္းေလးလည္းျဖစ္တဲ႔အတြက္ သူငယ္ခ်င္းတို႔ကို မွ်ေဝရင္း လက္ဆင္႔ကမ္းမွ်ေဝလိုက္တယ္ေနာ္...
ကဲ... စလိုက္ၾကရေအာင္...

၁။ ၾကက္ရင္အံုတခုကို အတံုးညီစြာလွီးၿပီး ေရသန္႔စင္ေအာင္ေဆးပါ ၊ (လတ္ဆတ္ေသာ ၾကက္သားမွန္ရင္ ပံုပါအတိုင္း အနီေရာင္သန္းျပီး အသားမွာ ၾကည္လင္ေနပါတယ္)။
၂။ အခ်ိဳမႈန္႕ လၻက္ရည္ဖြန္း(၁)ဇြန္း၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ျငဳပ္သီးမႈန္႕ ဟင္းခပ္ဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ အခ်ိဳမႈန္႕လၻက္ရည္ဇြန္း(၁)ဇြန္း၊ ငံျပာရည္ ဟင္းခပ္ဇြန္း(၃)ဇြန္း(ငံျပာရည္ႏွင့္ ခ်က္ေသာ ဟင္းလွ်ာမ်ားတြင္ ဆားမေရာပါ) တို႕ႏွင့္ ၾကက္သားကို သမေအာင္ (အရသာမ်ား အသားထဲသို႕ စိမ့္ဝင္သြားေအာင္)နယ္ပါ။


၃။ ဂ်င္းလက္တဆစ္ခန္႔ကို အခြံခြာျပီး အေခ်ာင္းေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္လွီးပါ၊ ၾကက္သြန္ၿဖဴ အနည္းငယ္ကိုလည္း ပံုပါအတိုင္း အေခ်ာင္းေလးမ်ားၿဖစ္ေအာင္လွီးပါ၊ ၾကက္သြန္နီ၃လံုးခန္႔ကိုေတာ႔ ေလးေထာင္႔အတံုးေလးမ်ားျဖစ္ေအာင္လွီးပါ။

၄။ အားလံုး အဆင္သင့္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ဆီဇြန္းႀကီး(၂)ဇြန္းကို အိုးထဲတြင္ထည္႕ၿပီး ဆီပူလာသည္အထိ ထားပါ။

၅။ ဆီပူလာပါက အရသာ အသင့္နယ္ထားၿပီးသား ၾကက္သားမ်ားကို ဆီအိုးထဲသို႕ေရာ၍ ေရျမဳတ္ေအာင္ထည္႔ကာ ေရခန္းခါနီးအခ်ိန္ထိေစာင့္ရင္း
သရက္သီးအသားသနပ္ ၃/၄ ဖတ္ကိုပါေရာထည္႕ပါ။
(ေရမခန္းခင္အခ်ိန္၊ ၃ႀကိမ္ခန္႔ ၾကက္သားမ်ား အိုးမကပ္ေစရန္ အထက္ ေအာက္ လွန္ေပးသည္႔ အခ်ိန္မွအပ အဖံုး အုပ္ထားေပးရန္လိုပါသည္)။
ထိုသို႕ ၾကက္သားမ်ားကို အထက္ေအာက္လွန္ေပးခ်ိန္တြင္ ၾကက္သား ႏူး မႏူးကိုပါ စမ္းသပ္ရန္လိုပါသည္၊ မႏူးေသးလွ်င္ ေရအနည္းငယ္ထပ္ထည္႔ပါ။

က်မကေတာ႔ ၾကက္သားအိုးထဲမွ
“ဗြက္..ဗြက္..ဗြက္” ဟူေသာ ေရပြက္သံႏွင္႔ “ရွဲ..ရွဲ..” ဟူေသာ ေရခန္းကာနီး၍ ျမည္လာေသာ ဆီသံတို႕ကို ေရမ်ား ခန္း၊ မခန္းကို နားနဲ႕ နားေထာင္ေလ႔ရွိပါတယ္။

၆။ အိုးထဲမွ ေရမ်ား ခန္းကာနီးအခ်ိန္တြင္ အသင့္လွီးထားေသာ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႕ကို တလႊာခ်င္း ၾကက္သားေပၚတြင္ျဖဴးရာမွာလည္း ထိုပစၥည္း(၃)မ်ိဳး၏ တႀကိမ္တည္းတြင္ အႏူးပမာန တူညီေစရန္ မာေသာ ဂ်င္းကို အရင္ျဖဴးပါ။

၇။ ဒုတိယ.. ၾကက္သြန္ျဖဴ


၈။ အႏူးလြယ္ေသာ ၾကက္သြန္နီကို ေနာက္ဆံုးအုတ္ပါ

၉။ ထို(၃)မ်ိဳး အုပ္ၿပီး၍ ၅မိနစ္ခန္႕တြင္ အိုးထဲမွ ေရခန္းခ်ိန္ႏွင္႔ ဂ်င္း၊ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီတို႕သည္လည္း တူညီစြာ ႏူးေနပါလိမ့္မည္။




၁၀။ အိုးထဲမွ ေရမ်ားခန္းခ်ိန္တြင္ေတာ႔ မာဆလာ(၁)ဇြန္းခန္႕ကို ၾကက္သားမ်ားေပၚတြင္ျဖဴးၿပီး မီးဖိုေပၚမွ ခ်ရန္လိုပါသည္၊ ထိုသို႕မဟုတ္ပါက ၾကက္သားမ်ား မီးအပူရွိန္ေၾကာင္႔ အိုးကပ္သြားပါလိမ္႔မည္။




ကဲ..
သူငယ္ခ်င္းတို႕ေရ..
က်မရဲ႕ မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္ လက္ဆင္႔ကမ္းအေမြျဖစ္တဲ႔ ဆီျပန္ၿပီး အနံ႕ အရသာႏွင့္ျပည္႕စံုေသာ “ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္” ဟင္းေလးကို ျမည္းၾကည္႔လိုက္ၾကပါအံုးေနာ္..။





မွတ္ခ်က္။ ။ က်မ ဟင္းခ်က္တဲ႔အခါတိုင္း ဟင္းရည္မွအပ က်န္ဟင္းမ်ားကို ျမည္းေလ့မရွိပါဘူး၊ ယံုၾကည္စြာ စမ္းသပ္သံုးေဆာင္ၾကည္႔ပါ။
ဘယ္ေလာက္ပဲ ထက္ျမက္တဲ႔ မိန္းမၿဖစ္ေနပါေစ..၊ မိန္းမမွန္ရင္ ဟင္းခ်က္တတ္ရပါမယ္၊ အိမ္ေထာင္မႈႏိုင္နင္းရပါမယ္..၊ မိန္းမဟာ မိန္းမပါပဲ..၊ အထူးသျဖင္႔ အိမ္ေထာင္သယ္ အမ်ိဳးသမီးမ်ား မိမိတို႔ရဲ႕ အိမ္ဦးနတ္မ်ား အိမ္မကူးေစရန္အတြက္ မိမိတို႕ရဲ႕ အိမ္ရွင္မလက္ရာကို တတ္ႏိုင္သေလာက္ထိန္းသိမ္းႏိုင္ႀကပါေစရွင္...။

21 comments:

rose of sharon said...

ဟင္းေတာ႔ခ်က္တတ္ပါတယ္... နတ္သမီးခ်က္သေလာက္ေတာ႔မေကာင္းဘူးကြဲ႔... ဘယ္ေတာ႔ရန္ကုန္ၿပန္ၿဖစ္မလဲ...ဆံုၿဖစ္ရင္ ဟင္းခ်က္ေကၽြးမွာလား... :)

အျဖဴေရာင္နတ္သမီး said...

ေကၽြးမွာေပါ႔ သူငယ္ခ်င္းေလးရဲ႕..
မိသားစုလိုက္ လာခဲ႔ေနာ္.. အဝေကၽြးမယ္...

လင္းဦး(စိတ္ပညာ) said...

အခု စားမယ္.............

ေမဓာ၀ီ said...

ညီမ ခ်က္နည္းက အဆန္းပဲ ... အမတို႔ ပံုမွန္ခ်က္တာကေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနီဂ်င္း ဆီသတ္ခ်က္ခ်င္ခ်က္၊ အကုန္လံုးခ်က္ခ်င္ခ်က္ အဲဒါမ်ဳိးပဲ ခ်က္ေနက်။ အခုနည္းေလးက တမ်ဳိး ဆန္းတယ္။ တခါမွ မခ်က္ဖူးဘူး စမ္းခ်က္ၾကည့္အံုးမွပဲ။

barbielay said...

မနက္ျဖန္ၾကရင္ ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္ ခ်က္စားမယ္။

အျဖဴေရာင္နတ္သမီး said...

barbielay>>> စမ္းႀကည္႕လိုက္ေနာ္ ညီမေလး၊ ၿပီးရင္ အေႀကာင္းၿပန္အံုး..း)

မေမဓာဝီ>>> ဟုတ္တယ္ မေမရဲ႕၊ ၾကက္သားနဲ႕အရသာေတြ အားလံုးေရာနယ္ၿပီး ဆီပူထဲ ထည္႔လံုး၊ ၿပီးမွ ေရထည္႕ၿပီးတည္ထားလိုက္တာ..၊
သရက္သီးသနပ္ေလးလည္းထည္႔ဖို႕မေမ့နဲ႕ေနာ္၊ ဝက္သားစားရင္ ဝက္သားနဲ႔ခ်က္၊ ညီမက ေၿခေလးေခ်ာင္းေရွာင္ထားလို႕ ၾကက္သားနဲ႔ခ်က္တာ၊
ဝက္သားနဲ႕က ပိုအရသာျပည္႕တယ္။ စမ္းၾကည္႔လိုက္ပါေနာ္။

...အလင္းစက္မ်ား said...

ဗိုက္ဆာေနပါတယ္ဆို... ဟြန္း....။

သိပ္ေတာ့ မခက္သလိုပဲ စမ္းခ်က္ၾကည့္သင့္တယ္..။ သူက အိမ္ေထာင္ ရွင္မ ျဖစ္ေတာ့မွာမို ့ ေလၾကီးေလက်ယ္ ေတြ လုပ္ေနတာ.. ဟြန္း မသိခက္မယ္..။

ညိမ္းႏိုင္ said...

ဒကာမေလး....ဦးဇင္း ညန္မာပီ ျပန္ေရာက္လွ်င္ ဆြမ္းလာ
ဘုန္းေပးပါမည္...။ခုေလာေလာဆယ္ေတာ့ တေရ ေတာက္
ေတာက္က်သြားပါသည္...ေတာက္....ေတာက္....ေတာက္..

ဦးဇင္းညိုင္နိမ္း

SHWE ZIN U said...

အင္း နတ္သမီး ေရ ခ်က္စားၾကည္႕ ပါအုန္းမယ္

အျဖဴေရာင္နတ္သမီး said...

ကိုလတ္(ေဒေဝါ)>>> မနာလိုၿဖစ္ေနတယ္မလား..၊ အေၾကနပ္ရင္ ကိုလတ္လည္း ေယာက်္ားျမန္ျမန္ယူေပါ႔ (ဟိ)။

ဦးဇင္းျငိမ္းႏိုင္>>>> ရပါတယ္ ဦးပုဇင္းရယ္..ဒကာမေလးရဲ႕အိမ္မွာ အိမ္တက္လုပ္ရင္ ပင့္ပါ့မယ္..ၾကြေတာ္မူပါ..

မႀကီးေရႊစင္>>>ဝက္သားနဲ႕ခ်က္ၾကည္႕ မႀကီးေရ.. ပိုမိုက္တယ္

လရိပ္အိမ္ said...

စားခ်င္တယ္ဗ်ိဳး

မိုးေငြ႔...... said...

အဲလိုေျပာင္းျပန္နည္းခ်က္စားဖူးေသး ဘူး....။ နတ္သမီးလက္ရာ စားခ်င္စရာ ျပန္လာရင္ခ်က္ေကၽြးရမယ္...။

သဒၶါလိႈင္း said...

မခ်က္ခင္ နန္းခ်က္တဲ့လက္ရာပဲ စားသြားတယ္..။
အျမင္ေလးနဲ႔ပဲေလ...။
ခ်စ္တဲ့
သဒၶါ

ေခ်ာ(အစိမ္းေရာင္လြင္ျပင္) said...

ဟုတ္သား ဒီနည္းက ခ်က္နည္းတစ္မ်ိဳးပါလား
ဟင္းခ်က္နည္းအသစ္ေလးရျပီ
မွ်ေ၀ေပးတာ ေက်းဇူးပါ နတ္သမီးေရ
အိမ္ေထာင္ရွင္မ ပီသေသာ ဟင္းခ်က္ေကာင္းသူေလး ျဖစ္ေစေသာ္ ..

Angelhlaing(May everybody be happy and healthy! said...

မမရဲ႕ လက္ရာ...ေလးက ၿမင္ရံုနဲ႕ စားခ်င္စဖြယ္.. ေလး..:):)
စားခ်င္ လို႕ပါ...

ေတာက္ပၾကယ္စင္ said...

နမ္းမ၀ေရ ႀကက္သားဟင္းက ေမႊးေနတာပဲ။ အားပါးတရ ဘုဥ္းေပးသုံးေဆာင္သြားပါတယ္။ အိႏၵိယျပန္ေရာက္ရင္ေတာ့ အဲဒီနည္းအတုိင္း ခ်က္စားႀကည့္ဦးမွ။ (မွတ္ခ်က္။ ။အိႏၵိယမွာ ေစ်းသြားတဲ့ကိစၥ၊ ခ်က္ၿပဳတ္တဲ့ကိစၥ ဘုန္းဘုန္းတုိ႔ကိုယ္တုိင္ပဲ လုပ္ရလုိ႔ေလ။) က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ ႀကည္လင္၀င္းပ ေအးျမပါေစ

ကုိကုိေမာင္(ပန္းရနံ႔) said...

ဆြမ္းေတာ္ဗ်ိဳ႔။
နတ္သမီး ဆြမ္းထြက္ေလာင္းပါ။ ခ်ဥ္ေပါင္ဟင္းမဟုတ္ဘူးေနာ္။ ၾကက္သားဆြမ္းဟင္း။
ဦးဇင္းလဲ ဘုဥ္းေပးခ်င္တယ္။ း))

ခင္မင္လ်က္
ဦးဇင္း ကိုကိုေမာင္
:D :D :D

Han Kyi said...

ဟဲ့...ၾကက္သားထဲမွာ ဘယ့္ႏွာျဖစ္လို႔ ခ်င္း(ဂ်င္း)ေတြပါေနရပါလိမ့္...သူမ်ားခ်က္တာနဲ႔လဲ မတူပါကလား...မေက်နပ္လွ်င္ နတ္သမီးခ်က္နည္းဟုမွတ္...

အျဖဴေရာင္နတ္သမီး said...

ကိုဟန္ႀကည္>> အသား၊ ငါးေတြ ညွီနံ႕ေၿပာက္ေအာင္ ဂ်င္းထည္႕ရတယ္ေလ ကိုဟန္ႀကည္ရဲ႕။

ကိုကိုေမာင္>> ေလာင္းမယ္ ဦးဇင္းေရ..၊ ခနေနာ္..၊ နတ္သမီးအလွၿပင္ေနလို႕..ဟိ :P

ေတာက္ပႀကယ္စင္>>> အခြင္႔ႀကံဳရင္ အိမ္ကိုပင္႔ဖိတ္ၿပီး ဆြမ္းကပ္ခ်င္ပါတယ္ဘုရား၊

မေခ်ာ>>> ေပးတဲ႔ဆုနဲ႕ၿပည္႕ပါေစရွင္..၊ အခုေတာ႔ ႀကိဳးစားဆဲ..အဟဲ


လရိပ္အိမ္>>>မမိုး>>>သဒၶါ>>>အိန္ဂ်ယ္လႈိင္>>> နတ္သမီးရဲ႕အိမ္တက္က်ရင္ ဖိတ္မယ္ေနာ္..

ေမာ္ကြန္းသစ္ said...

ၾကက္သားဆြမ္းခ်က္တဲ့လား.

Royal Rio said...

good girl .

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by White Angel | Bloggerized by White Angel - Myanmar Blogger | Myanmar Blogger